På grillen
Närgrillat – när det smakar extra gott!
Välj lokalt kött till din grill från regionens gårdar – det smakar extra gott! Flintastek eller skivor av karré i traditionell grillmarinad. Ytterfilé med en härlig chimichurrikrydda med smak av örter och vitlök. Eller en god Flapsteak som vi mörat genom marinering och som du kan krydda efter egen smak. Flapsteken är en tunn detalj från bringan, enkel att grilla. Skär tvärs över köttfibrerna i tunna skivor innan servering.
Det ljusnar fort
och dagarna blir allt längre.
Visst kommer då lusten att ta fram grillen och lägga på en riktigt god köttbit med precis rätt kryddning? Nedan hittar ni sommarens bästa grilltips – såväl till vardag som till fest.
Grillzoner
Fördela kolmängden i grillen mellan en varm och en het zon, en svalare zon är bra för värmehållning.
Handtestet
Om du håller handen en decimeter över glöden, och måste dra bort den efter två sekunder, är kolbädden klar för grillning.
Grillverktyg
Använd grilltång när du vänder köttet. En gaffel sticker hål så att köttsaften rinner ut och köttet blir torrt.
Termometer
Välj helst en digital, eftersom den både är snabbare och mer exakt.
Ta ut köttet
Det är viktigt att köttet blir rumstempererat innan grillning för att få ett perfekt resultat.
Fettkappan
Om ni grillar kött där fettkappan är kvar så snitta fettkappan så att köttet inte kupar sig. Grillar ni korv? Gör ett par snitt på var sida, då spricker inte skinnet.
Vilotid
Låt det färdiga köttet vila i folie någon minut innan servering. Då har köttet tid att suga in en del av köttsafterna.
Tillbehören
Grillade grönsaker i en sallad blir ett smakrikt tillbehör.