Så ska julen smaka!
Har du julskinka kvar efter jul?
Då kan du få en extra god fortsättning på det nya året. Gör en god januaripizza med julskinka och andra julfavoriter som du har hemma. Titta gärna på bilden här nertill för inspiration.
Jultävling
Handla mat för 1500 kr!
Ta vara på skinkan som blir över efter jul
– gör din egen januaripizza
Julskinkan
En god tradition
Julskinkan började dyka upp på de lite finare svenska julborden för ungefär fyrahundra år sedan. I slutet av artonhundratalet blev den populär bland hela svenska folket, tillsammans med Jenny Nyströms klassiska jultomtar och den trevliga tyska traditionen att klä julgranen. Idag är julskinkan själva symbolen för ett gott svenskt julbord. God jul!
Förr i tiden kom maten från trakten. Vi ser ingen anledning att ändra på det. Så lokalt som möjligt blir bäst, tänker vi.
Färsk, rimmad, lättrökt eller färdigkokt?
Så väljer du julskinka
Julskinkan började dyka upp på de lite finare svenska julborden för ungefär fyrahundra år sedan. I slutet av artonhundratalet blev den populär bland hela svenska folket, tillsammans med Jenny Nyströms klassiska jultomtar och den trevliga tyska traditionen att klä julgranen. Idag är julskinkan själva symbolen för ett gott svenskt julbord. God jul!
Förr i tiden kom maten från trakten. Vi ser ingen anledning att ändra på det. Så lokalt som möjligt blir bäst, tänker vi.
Färsk?
Med en färsk julskinka gör du allt från rimning till griljering själv. Det tar ungefär en vecka.
Rimmad?
En rimmad julskinka är saltad så den håller längre och smakar mer. Återstår bara att koka eller ugnssteka och griljera. Färdigt på runt fem timmar, beroende på temperatur och storlek på skinkan.
Rimmad och lättrökt?
Rimning och rökning är två sätt att få maten att hålla längre och smaka mer. Den här dubbla varianten är särskilt populär i södra och västra Sverige. Färdigt på runt fem timmar, beroende på temperatur och storlek på skinkan.
Färdigkokt?
Den är både rimmad och kokt, återstår bara att putsa, griljera och skiva upp. Färdigt på en halvtimme.
Koka eller steka?
Så tillagar du julskinka.
Det finns många sätt, här är ett vanligt och två vi gillar lite extra. Julskinkan är färdig när innertemperaturen är 70-75 grader. Vi tycker 72 grader blir godast.
Använd termometer.
Koka
Skölj av skinkan och lägg den med nätet på i kokande vatten med pepparkorn, lagerblad, morot och lök. Dra ned värmen så det sjuder. Koktid runt en timme per kilo. Skinkan är klar när termometern visar 70-75 grader.
Ugnsteka (lågtemperera)
Rimmad, okokt. Låt skinkan ligga kvar i plasten. På kvällen sätter du ugnen på 75 grader. In med skinkan och låt den ligga över natten med termometer i. Räkna med drygt tre timmar per kilo. På morgonen kollar du innertemperaturen och är den 70-75 grader är skinkan klar.
Varmröka i klotgrill
Rimmad, okokt. Skölj skinkan med nätet på. Grilla indirekt med briketter i ca 120 grader, med termometer i köttet och locket på. Använd t ex blötlagd äppelflis till själva röken. När skinkan nått ca 45 grader, slå in den i folie och häll på vätska, t ex en halv julöl. Skinkan är färdig runt 70 grader. Obs, den fortsätter upp några grader när du tagit av den från grillen.
Griljering
Ta bort nät och svål. Sikta över lite majsstärkelse. Vispa upp två äggulor med 1 dl senap. Pensla skinkan och strö på ströbröd. In i ugnen på 200 grader och när ströbrödet fått fin färg tar du ut den. Klart!
Vad har man till?
De godaste tillbehören
Här är traditionen stark. Senap så klart, gärna i några olika styrkor. Äppelmos. Kokt potatis, Vörtbröd, Grönkål, brunkål, rödkål och brysselkål. Julöl, julmust och mumma. Om du är sugen på lite nytt: Äppelchutney med russin och kanel, grönkålssallad med ädelost, mozzarellasallad med färska fikon.
Grönkålssallad med ädelost
4p (portionen är räknad som ett tillbehör)
- 1 l sköljd och plockad grönkål i mindre bitar.
- 1 st äpple
- ½-1 granatäpple
- 140 g ädelost
- 5 msk olivolja
- 1 msk vit balsamvinäger
- Salt och peppar
Krama grönkålen med lite olivolja och salt och lägg upp på ett fat. Mixa ihop olivolja, vinäger, salt och peppar efter smak. Hyvla äpplet tunt över grönkålen. Bryt osten i mindre bitar och fördela detta tillsammans med granatäpplet över salladen.
Ringla sist över dressingen.
Äppelchutney
Till ca 1 liter äppelchutney behöver du:
½ kg äpple
- 1 röd chili
- 1 gul lök
- 1 ½ dl russin
- 1 msk smör
- 1 kanelstång
- 1 tsk curry
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
Skala och tärna äpplena. Hacka chilin och löken i mindre bitar.
Stek ovan ingredienser i smör på medelhög värme i 4-5 minuter, addera resten av ingredienserna.
Låt det småkoka i ca 30 minuter.
Häll upp i valfri burk och förvara i kylskåp. Servera den goda chutneyn till julskinkan.
Vad gör man med skinkan efter jul?
Vad som helst faktiskt.
Får du julskinka över kan du skiva, tärna eller strimla den och göra t ex pyttipanna, asiatisk steamed bun med pulled pork, wok, pasta carbonara, fläskschnitzel, crostinisnittar med skinkröra, grilled cheese sandwich, pizzor, pajer, omeletter, gratäng med skinka, broccoli och blomkål…
Omelett med julskinka
2 personer
- 4 ägg
- 5 msk vatten eller mjölk
- 3 msk lagrad och riven ost
- Smör
- Salt och peppar
- ½ avokado skivad
- Skinka skuren i mindre bitar. Mängd efter tycke och smak
- Hackad bladpersilja
- Olivolja
Vispa ihop ägg, vatten/mjölk och ost. Salta och peppra. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt sedan äggsmeten i stekpannan. Stek på medelvärme. Rör försiktigt äggen in mot mitten av pannan.
Omeletten ska ej få för mycket färg, så sänk temperaturen om det behövs. När omeletten stelnat men fortfarande är krämig på ovansidan så lägg upp på ett fat.
Lägg på skinkan, avokadon, hackad persilja och avsluta med att ringla lite olivolja över omeletten.
Grillad skinkmacka
1 person
- 2 st skivor surdegsbröd
- Smör
- Mängd skinka efter tycke och smak
- 2 msk stark grovkornig senap
- 4-8 skivor cheddarost
- En näve plockad bladpersilja
Bred brödskivorna med smör. Lägg sedan på skinka, ost, senap och sist persilja. Lägg brödet i ett grilljärn och låt det ligga tills smörgåsen är genomvarm och fått en grillad yta. Servera med saltgurka och extra senap till.
Tips! Om man inte har ett grilljärn för smörgåsar, så kan man göra mackan i ugnen som en öppen croque monsieur.