Tillbehör
Meloner i alla former passar perfekt till grillat kött!
Vattenmelon är gott att tärna och lägga på ett fat med färsk mynta. Eller göra en god meonsalsa. Blanda då den tärnade melonen med hackad vårlök, rivet skal och saften från ett par lime, hackad chili och färsk mynta eller koriander. Använd vatten-, honungs- eller närmelon eller en blandning av alla.
En annan god melonsallad gör du enkelt genom att tärna melon och blanda med skivade rädisor. Servera till grillat med en grönsallad.

Hemmagjord tacosalsa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
2 röda chili
2 burkar krossade tomater
3 msk limesaft
1 msk honung
salt, peppar och koriander efter tycke
1. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skölj och skär chilifrukterna på längden och ta ut kärnor och finhacka.
2. Lägg ner alla ingredienser i en bunke och rör om smaka av med salt peppar. Hacka koriandern och lägg i.
3. Servera salsan kall eller varm.

Coleslaw
Detta traditionella amerikanska grilltillbehör är enkelt att svänga ihop. Gör det gärna dagen innan för den har en tendens att bli godare av att ”stå till sig”. Vill du ha en lite ”lättare” variant så byt ut majonäsen mot grekisk yoghurt.
Ingredienser:
500 gram vitkål eller rödkål
1-2 morötter
2-3 cm färsk ingefära
1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
2 msk rörsocker
Salt & svartpeppar efter behag
Gör så här:
1. Strimla kålen och morötterna fint – för hand med kniv eller i en matberedare.
2. Skala ingefäran och finhacka.
3. Blanda ihop ingredienserna i en skål och arbeta ihop med händerna.
4. Låt vila ca 10 minuter så att kålen mjuknar och vänd om.
5. Klart! In i kylen och låt den stå över natten.

Coca Cola glaze
En trögflytande men syndigt god glaze som får ungarnas ögon att tindra lite extra.
Ingredienser:
1 gul lök
3-5 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré eller chiliketchup
2 msk sojasås
1 liten burk (33 cl) Coca-Cola
1 tärning hönsbuljong
3 dl vatten
2 dl valfria färska och finhackade favoritkryddor
Salt & svartpeppar efter smak
Gör så här:
1.Skala och finhacka både lök och vitlök.
2.Fräs löken i en kastrull med lite olja tills den är mjuk.
3.Häll i tomatpurén och fortsätt fräsa
4.Tillsätt soja, buljongen, vattnet och Coca-Colan.
5.Låt koka upp och sedan småputtra i ca 20 minuter under omrörning.
6.I med kryddorna, salta och peppra sedan.
7.Glazen håller sig en vecka i ditt kylskåp.

Chimichurri
En härlig sås med ursprung från Argentina som är lätt att göra.
Ingredienser:
Ett knippe persilja
8 hackade vitlöksklyftor
3⁄4 dl olivolja
1⁄4 dl rövinsvinäger
Saften från en citronklyfta
1 matsked hackad rödlök
1 tesked svartpeppar
1⁄2 tesked salt
Gör så här:
Hacka persiljan fint och mixa med övriga ingredienser

HUEVOS RANCHEROS
Ingredienser:
1 finhackad gul lök
3-5 st pressade vitlöksklyftor
1 finhackad röd paprika
1 finhackad grön paprika
1 burk krossade tomater
1-3 urkärnade finhackade chili
1 bunt färsk koriander
Salt & svartpeppar allt efter smak
4 ägg
1. Fräs lök och vitlök i några minuter i lite olja.
2. Tillsätt paprika och fräs i ytterligare någon minut.
3. Blanda ner tomatkrosset och krydda med chili tills du har fått rätt hetta.
4. Häll allt över i en form och gör små gropar i blandning där du knäcker i äggen.
5. In i ugnen på 175° i 20 minuter eller tills äggen är lagom kokta.
(Bonustips! Du gör det hela lite smarrigare genom att strö riven ost och låter den gratineras samtidigt i ugnen.)

Om oss på
Västsvenska Gårdar
Våra gårdar finns runt om i Halland, Västergötland, Värmland, Bohuslän och Dalsland. Alla gårdar är unika och har olika förutsättningar, gemensamt är att det är bönderna som brukar gårdarna med grödor och djur som håller landskapet levande.
KLS Ugglarps
Metallgatan 4
242 35 Hörby
0480 – 70 70 00
info@vastsvenskagardar.se