Västsvenska Gårdar – ett samarbete med våra lokala lantbrukare

Våra lantbrukare finns runt om i Halland, Västergötland, Värmland och Bohuslän och på sina gårdar föder dom upp grisar och nötkreatur. Varje gård är unik, med sin egen historia, men gemensamt för alla är att en god miljö och djuromsorg står i centrum. Konceptet kött från Västsvenska Gårdar är något som många av våra lantbrukare är stolta över och för att vi även i framtiden ska få njuta av den unika landskapsbilden så behövs betande boskap för att hålla markerna öppna och grisar som förädlar slätternas grödor.

Lina och Rasmus Helin

Hemma hos Lina och Rasmus Helin på Erik-Larsgården utanför Lidköping är det som vanligt full fart. Sedan 2014 har paret hunnit köpa gård, startat upp sin verksamhet, byggt ett nytt stall till djuren och även börjat rita på nästa stall. Inspirerade av en ökad efterfrågan på regionalt producerat kött satsar Helins fullt ut och är nöjda över att vara en del av varumärket Västsvenska Gårdar.

Lina och Rasmus är uppväxta på gårdar i trakten och träffades på genom studier. Med växtodling och två stallar, drog de igång sin gård. Planerna är många och den unga lantbrukarfamiljen ser fram emot att ta gården in i framtiden, alltid med djurens bästa i främsta rummet.

”Riktigt roligt och helt rätt att satsa på ett regionalt varumärke som folk kommer att känna igen i butiken. Svenskt kött är bra, men för anonymt för många, säger Rasmus och får medhåll av Lina som även hon tror på det regionala varumärket Västsvenska Gårdar.”

Mikael Magnusson

På den västsvenska slätten i närheten av Kungsbacka ligger gården Myrekulla omringad av blomstrande fält. Idag ägs den av Mikael Magnusson som är den tredje generationen som driver gården.

Det hela började med att Mikaels farfar år 1933 mötte en bonde när han var ute och cyklade. De började då samtala om Myrekulla gård och kom där på plats överens om att den skulle bli hans för endast 33 000 kronor. Idag är Mikael mycket tacksam för det beslutet då han nu får möjlighet att driva produktionen vidare med stor stolthet, glädje och omsorg till djuren. På gården produceras 360 årstjurar till slakt och Mikael odlar även vårvete, höstvete, vall och åkerböna.

”Det bästa med att vara lantbrukare är att ingen dag är den andra lik, att få se kalvarna växa och må bra gör att man får energi varje dag. Jag är mycket stolt över att få vara en del av varumärket Västsvenska Gårdar. Närproducerat kött gynnar inte bara oss lantbrukare utan det bidrar också till en fortsatt levande landsbygd, avslutar Mikael.”

Vill du bli vår lantbrukare?

För oss på KLS är det viktigt att arbeta nära lantbrukaren, att de delar vår syn på hög kvalitet, är engagerade och vill utvecklas tillsammans med oss. Vi lägger mycket tid och omsorg på långsiktiga relationer med nöt-, gris och lammproducenter i hela Sverige. Våra inköpare är kunniga och erfarna inom området, dessutom har vi en personlig och nära kontakt med gårdarna vi samarbetar med. Hos oss från du rådgivning samt vi gör över 5000 gårdsbesök varje år. Med oss kan du räkna med en nära & förstående kommunikation då vi är aldrig långt borta.

Om oss

Riktigt god mat ska få ta sin tid. Detsamma gäller bra råvaror, speciellt bra kött. Västsvenska Gårdar står för ett omväxlande landskap med kustnära ängar och klippor, vida slätter, berg och skogar.
Läs mer om oss